Domowa konfitura, a dobór garnków kuchennych

150x110

Każdy smakosz owocowych przetworów potwierdzi, że nie ma nic lepszego niż domowa konfitura. Jej przygotowanie to czasem wiele godzin gotowania na małym ogniu, a nie rzadko powtarzanie tej czynności kolejnego dnia, dlatego tak ważny jest dobór odpowiednich garnków, które zarówno pozwolą nam na wygodne przygotowanie, jak i odpowiednie przechowywanie.

Garnki stosowane do kuchni indukcyjnych powinny mieć dno magnetyczne, dzięki któremu gotowanie odbywa za pośrednictwem szybkozmiennego pola magnetycznego. Naczynia takie są odpowiednio oznaczone przez producenta, co daje mam gwarancję dobrego wyboru. Paleta garnków do gotowania indukcyjnego jest coraz szersza, a tradycyjna oferta często poszerzana o garnki funkcyjne np. do gotowania szparagów czy sokowniki.


Przy kuchenkach gazowych i elektrycznych oferta garnków jest znacznie szersza, dzięki czemu, jako kryterium doboru możemy założyć nie tylko pojemność naczyń, ale również materiał z którego są wykonane, ich funkcjonalność oraz kolor. Wygodne silikonowe uchwyty, przezroczyste pokrywki, dzięki którym widać przygotowywaną potrawę, energooszczędne dna, nieprzywierające powłoki, możliwość mycia w zmywarkach to cechy, które z pewnością doceni każda Pani Domu. Na szczególną uwagę zasługują garnki Tefal Ingenio z odłączaną rączką, zestawem tarek z nakładką oraz plastikową szczelną pokrywką. Taka funkcjonalność garnków umożliwia łatwe przygotowywanie potraw, ich gotowanie, odcedzanie, a także przechowywanie w lodówce lub bezpośrednie serwowanie na stół, bez konieczności przekładania do innych naczyń. Gotowanie konfitury to proces, który wymaga czasu, jednak nie zawsze go mamy, dlatego warto też zwrócić uwagę na szybkowary, w których podwyższone ciśnienie powoduje wzrost temperatury wrzenia wody, a tym samym przyspieszenie procesu gotowania.